Samtidig med militæret overtager magten, har de erklæret undtagelsestilstand, som gælder i et år.
Militæret fylder i gaderne i det sydøstasiatiske land Myanmar, efter at det i de tidlige timer her mandag morgen har overtaget magten i landet.
Det sker efter uenigheder om et valg i november, som nobelprismodtageren Aung San Suu Kyis parti vandt. Militæret påstår, at valget var præget af svindel.
Militæret har i samme ombæring anholdt Aung San Suu Kyi samt landets præsident – begge er fra partiet NLD, som overbevisende vandt valget i november.
Militæret bekræftede, at de har overtaget magten i en meddelelse på landets tv. Her gjorde de det klart, at militærets leder, Min Aung Hliang, nu sættes ind som leder, og at der indføres en et år lang undtagelsestilstand.
Magten tilbage hos militæret
Det er langt fra første gang, at Myanmars militær blander sig i landets politik. Det sad således på magten i landet frem til 2011, hvor man begyndte at indføre demokratiske reformer.
Selvom Aung San Suu Kyi blev sat fri af sin husarrest tilbage i 2010, så har forholdet mellem hende og militæret været anstrengt.
Da militæret tillod demokratiske reformer for et årti siden, sørgede de således for, at Aung San Suu Kyi ikke fik mulighed for at stille op som præsident.
Da militæret indledte forfølgelser af de muslimske mindretal, rohingyaerne, var det også tydeligt, at de handlede mere eller mindre på egen hånd.
Møder fordømmelse
Den danske ambassadør i Myanmar, John Nielsen, siger over for Ritzau, at han ser kuppet som et stort tilbageskridt.
– Vi er rystede over, hvad der er sket. Der var ingen, der havde forestillet sig, at dette ville ske. Myanmar var slået ind på en demokratisk vej, trods alle de problemer, der i forvejen var. Det her er et stort tilbageskridt for landet.
Læs nærmere på: Militæret har taget magten i Myanmar (DR)
TV2 bragte i deres nyheder følgende indslag om dagens militærkup:
Be the first to comment