Aung San Suu Kyi dømt til fire års fængsel
Sådan lød dommen i dag over Myanmars afsatte leder, Aung San Suu Kyi, der her til morgen blev idømt to år for at opildne til oprør mod landets militærstyre og to år for at forbryde sig mod landets corona-restriktioner.
Det oplyste unavngivne kilder i Myanmars militærstyre til flere internationale medier her til morgen.
Dagens domsafsigelser er formentlig kun de første i en række af domme, der venter demokratiforkæmperen. Hele 11 sager er nemlig blevet rejst mod Myanmars tidligere leder, siden hun og den demokratisk valgte regering blev afsat ved et militærkup i starten af februar.
Aung San Suu Kyi har erklæret sig uskyldig i samtlige anklager mod hende, som tæller alt fra ulovlig besiddelse af walkie talkier til brud på landets hemmelighedslov.
Amnesty International kalder dagens dom over den tidligere leder for et forsøg på at kvæle den folkelige modstand i Myanmar.
- De hårde domme, der er blevet givet til Aung San Suu Kyi på baggrund af falske anklager, er det seneste eksempel på militærets beslutsomhed i forhold til at udrydde al modstand og kvæle alle friheder i Myanmar, lyder det i en meddelelse.
Læs nærmere på:
Militærstyret nedsætter fængselsstraffen til Aung San Suu Kyi
Myanmars afsatte civile leder, Aung San Suu Kyi, får nedsat en dom, som en militærdomstol afsagde over hende tidligere mandag, fra fire til to år. Lederen af landets militærstyre, general Min Aung Hlaing, benåder hende dermed delvist.
Også den afsatte præsident Win Myint er blevet idømt fængsel mandag. Han skal afsone fire år, meddeler statsligt tv. Det er ikke umiddelbart klart, om den 70-årige præsident også får nedsat sin straf.
Begge de to civile ledere vil få lov at afsone på det sted, hvor de nu opholder sig, lyder det videre. Det tyder på, at de ikke vil blive sendt i fængsel. Det er ikke oplyst, hvor præsidenten og Suu Kyi befinder sig. Men de menes at være i husarrest i regeringshovedstaden, Naypyidaw.
Tidligere har Aung San Suu Kyi siddet i alt 15 år i husarrest for sin modstand mod det tidligere militærstyre.
Fra dansk side lyder der fordømmelse af fængselsstraffen til Aung San Suu Kyi og Win Myint.
- Det er et af mange tilbageskridt for demokrati og retssamfund i Myanmar siden militærkuppet, skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Twitter.
Læs nærmere på: Jyllands-Posten